Raziščite naše nasvete o zimskih pnevmatikah.

Eksploroni dimrin

Shenjat e gomave

Markimi i gomave dimërore

article_66w_image1

Simboli M+S

Goma dimërore është një gomë me profil, përbërje ose strukturë të faqes shkelëse të projektuar kryesisht për të arritur një performancë më të mirë në kushte me borë në krahasim me gomat e zakonshme. Gomat dimërore e bëjnë më të lehtë nisjen dhe më të lehtë drejtimin në dëborë.

article_66w_image1

Simboli i alpeve

Simboli i flokëve të dëborës në mal, ose "simboli i alpeve", tregon gomat dimërore sipas rregulloreve të UN/ECE (e vlefshme në Bashkimin Evropian dhe disa vende të tjera) dhe rregulloret e gomave në SHBA dhe Kanada. Efektiviteti i këtyre gomave dimërore në borë duhet të provohet me anë të testeve objektive dhe gomat duhet të plotësojnë ose t’i tejkalojnë kushtet e caktuara. Këto goma ofrojnë performancë të jashtëzakonshme në aspektin e sigurisë dhe kontrollit të automjetit në rrugët me borë ose akull dhe në përgjithësi në temperatura të ulëta.

Një rast i veçantë i gomave për automjetet 4x4 / automjetet sportive të terrenit

Shumë automjete sportive terreni (të njohura edhe si SUV) dhe automjete terreni të mirëfillta janë të pajisura me goma që kanë në pjesën anësore shenjën "M+S". Arsyeja është se këto automjete më përpara shiteshin në Amerikën e Veriut, ku gomat gjatë gjithë vitit me shenjën "M+S" janë pajisje të zakonshme. Për shembull, në ofertën e gomave Continental, kjo vlen për linjat e produkteve ContiCrossContact LX, ContiCrossContact LX Sport dhe Conti4x4Contact.
Shenja "M+S" është përcaktuar në direktivën e Bashkimit Evropian si një shenjë për gomën "ku faqja shkelëse dhe struktura janë projektuar për të siguruar një efikasitet më të mirë në borë se sa një gomë normale". Prandaj, efikasiteti i gomave me shenjën "M+S" nuk është i përcaktuar saktë dhe gjithashtu nuk matet.

Efikasiteti i gomave dimërore në borë në Amerikën e Veriut shënohet me simbolin e flokëve të dëborës në mal ose me "simbolin e alpeve". Me këtë simbol mund të identifikohen vetëm gomat që plotësojnë apo tejkalojnë kushte të caktuara.

Rekomandime të Continental

Megjithëse gomat me shenjën M+S në disa vende evropiane konsiderohen ligjërisht goma dimërore, Continental në kushtet e dimrit rekomandon përdorimin e gomave dimërore me simbolin e flokëve të dëborës në paret dhe me thellësi të faqes shkelëse të paktën 4 mm