stage_image1_lg

Kompani afariste

Gomat për të ardhmen

"Për zhvillim të qëndrueshëm"

Gjatë zhvillimit të gomave, qëllimet kryesore janë mbrojtja e resurseve dhe kursimi i karburantit.

Për prodhuesin të gomave Continental qëndrueshmëria ndodhet lartë në listën e prioriteteve. Ekspertë të fushave të ndryshme punojnë ngushtë së bashku në kërkimin dhe zhvillimin, testimin dhe prodhimin me qëllim që goma e së ardhmes të jetë edhe më efikase edhe më e sigurt për mjedisin, gjatë gjithë ciklit të jetës së saj, nga përdorimi deri tek riciklimi. Gjatë procesit, vëmendje i kushtohet secilit element të gomës dhe, nëse është e nevojshme, zëvendësohet me materiale që janë më të sigurta për mjedisin. Përqendrimi në qëndrueshmërinë sa më të madhe përfshin edhe proceset e prodhimit në kompaninë Continental. Për shembull, kemi aplikuar një proces novator për kthimin e kauçukut së mbeturinave në ciklin e prodhimit, gjë që na lejon të ripërdorim kauçukun e gomave të përdorura të kamionëve gjatë rivendosjes së shiritit me gaz të gomave.


Sponsoring

Gomat për automjete hibride dhe elektrike ndihmojnë në uljen e emetimeve të CO2

Produkti më i ri në gamën Continental është një gomë speciale për automjete hibride e cila ka 30 përqind më pak rezistencë rrotullimi sesa gomat standarde. Makinat hibride të pajisura me këto goma kanë kilometrazh më të shkurt me motor me djegie të brendshme dhe një kilometrazh më të gjatë me fuqi elektrike. Këtë rezistencë të përmirësuar të rrotullimit të gomave, zhvilluesit në Continental-it e kanë arritur pa kompromentuar tiparet e lidhura me sigurinë, siç dëshmohet nga vlerësimi më i lartë, nota A që goma ka marrë në etiketën e BE-së për gomat për sa i përket rezistencës gjatë rrotullimit dhe distancës frenuese rrugë të lagët.


sponsoring_02-Image

Kauçuk prej luleradhiqes dhe fidanishte në fabrikën e gomave

Një nga këmbënguljet e Continental-it për qëndrueshmërinë, që ka tërhequr shumë vëmendjen e publikut është goma prej luleradhiqeve. Në këtë projekt, kompania bashkëpunon me Institutin e Biologjisë Molekulare dhe Ekologjisë së Aplikuar IME. Qëllim është përdorimi i qumështit natyral të marrë nga rrënjët e luleradhiqeve si një zëvendësues i qëndrueshëm, nga pikëpamja komerciale, i lateksit natyror nga plantacionet në zonën e pyjeve të shiut. Luleradhiqja gjithashtu mund të rritet në tokë që nuk është e përshtatshme për prodhimin e ushqimit, kështu që mbjellja e plantacioneve pranë fabrikave të gomave në Evropën Qendrore ka kuptim si ekonomikisht ashtu edhe nga pikëpamja mjedisore. Rrugët e shkurta të transportit nënkuptojnë një ulje të ndjeshme të emetimeve të CO2; është e mundur të zvogëlohet shkalla e monokulturës së kauçukut në zonën e pyjeve të shiut, dhe prodhuesi i kauçukut mund të jetë më pak i varur nga çmimet e paqëndrueshme në tregun global të kauçukut. Duke pasur parasysh që dhjetë deri 30 përqind e kauçukut në një gomë makine është prodhuar nga një bimë kauçukprodhuese (Hevea brasiliensis), përfitimet shpejt bëhen të qarta.

sponsoring_03-Image